Dag van de Natuur: populieren maken plaats voor meer diversiteit in het bos rond de Schamperij

De werkgroep rond de Maarkebeekvallei van Natuurpunt Vlaamse Ardennen, KSA Oudenaarde en JNM Vlaamse Ardennen plantten op zaterdag 24 november samen de bomen aan ter gelegenheid van de Dag van de Natuur.
Het bos in de Schamperij in Horebeke onderging die dag een grondige vernieuwing. De boomkapper had de monotone  populierenaanplant reeds verwijderd en de werkgroep rond de Maarkebeekvallei van Natuurpunt Vlaamse Ardennen heeft er zoals voorzien in het beheerplan een meer divers aanbod aan bomen en struiken aangeplant. Ze kregen daarbij hulp van KSA Oudenaarde en JNM Vlaamse Ardennen.

JCO_Dag_van_de_Natuur_Maarkebeekvallei1_2018-11-24

De enthousiaste helpers poseren blijgezind na de geleverde inspanning.

Heel erg bedankt gasten! – Foto: Johan Cosijn

Nog niet zo lang geleden werden hier populieren aangeplant. Voor de natuur is zo’n monotone populierenbeplanting niet aantrekkelijk. De andere bomen en struiken kregen te weinig kansen door deze snelgroeiende bomen. Daar heeft de werkgroep nu verandering in gebracht. Na het verwijderden van de populieren plantten ze inheemse en standplaatsgeschikte bomen en struiken, zoals zomereik, haagbeuk, zoete kers, kleinbladige linde, gewone esdoorn en wintereik. Zo kan dit perceel evolueren naar een florarijk en gevarieerd voorjaarsbos. In de zone tussen het bos en de weide komen soorten als sporkehout, Gelderse roos, hondsroos, meidoorn, veldesdoorn (Spaanse aak) en sleedoorn. Dankzij de herbebossing zullen meer dieren en planten hier een leefgebied vinden.

Ludo_Bauwens_Dag_van_de_Natuur_Maarkebeekvallei_1_2018-11-24

Het bosplantsoen ligt klaar. De planters zijn er klaar voor!

Foto: Ludo Bauwens.

IMG_0687

De enthousiaste planters in actie. Jong en oud(er): samen sterk!

Foto: Lieke D’Hondt 

Het bos is aangeplant. Het kan nu groeien!

Bedankt iedereen voor jullie gewaardeerde hulp en inzet!

Tot binnenkort, Johan

Plaats een reactie